Skip to main content
Wint glasvezel het van kabel?

Wint glasvezel het van kabel?

De uitrol van glasvezel stemt de Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) positief, nu de uitrol flink is opgevoerd. Dit komt voornamelijk door de stevige ambities van KPN, welke komende 5 jaar minimaal ruim 2,5 miljoen glasvezel aansluitingen wil verwezenlijken.

De uiteindelijke ambitie van KPN is om 85% van de woningen en bedrijven aangesloten te hebben op het glasvezelnetwerk. Gefaseerd zal in de gebieden waar glasvezel beschikbaar komt het DSL (koper) netwerk uitgeschakeld worden. Over ongeveer 10 jaar zal in Nederland glasvezel de standaard zijn. 

Ook T-Mobile roert zich eveneens in de strijd van uitrol glasvezel in Nederland, de ambitie is om in een paar jaar ruim een miljoen huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting via een eigen netwerk.

Andere providers met een eigen glasvezel netwerk onder de grond zijn Delta Fiber Nederland en E-Fiber. De ‘verglazing’ van Nederland wordt inmiddels ook gevoeld door het kabelbedrijf Ziggo. Uit recente cijfers van het bedrijf werd duidelijk dat ze de grootste aantal klanten zijn verloren in een kwartaal in vier jaar tijd. In de afgelopen kwartaal van 2021 heeft Ziggo meer dan 20 duizend internet klanten verloren.