Skip to main content

Veelgestelde vragen over Algemeen

Hoe kan ik overstappen naar een nieuwe internet service provider?

Overstappen – Door een postcodecheck te doen via Glasvezelloket.nl kan je alvast kijken welke internet provider bij je past qua internet snelheid, eventueel tv pakket mogelijkheden en natuurlijk qua prijs. Je kunt via de website van een nieuwe provider een internet abonnement af sluiten. De betreffende provider kan de overstap van je huidige provider naar je nieuwe provider volledig afhandelen via de overstapservice. Met de ‘overstapservice’ wordt eigenlijk het minder leuke gedeelte bedoelt, het opzeggen bij je huidige provider. De afhandeling hiervan wordt volledig overgenomen door je nieuwe provider. Vanzelfsprekend kan je dit doen als je geen opzegtermijn meer hebt bij je huidige provider.

Providers die hier in ieder geval aan mee werken zijn: Online.nl, XS4ALL, Ziggo, KPN, Delta Fiber Nederland, Odido, Youfone, Plinq, Qonnected, Trined en Freedom Internet.

Wanneer kan ik mijn internet abonnement opzeggen?

Doorgaans kan je na één jaar van provider wisselen, tenzij je een contract hebt afgesloten voor twee jaar. Wel heb je wettelijk gezien te maken met een opzegtermijn van een maand. Wanneer je ‘uit’ contract bent en bij een nieuwe provider een abonnement afsluit, kan je gebruik maken van de overstapservice. Dit wil zeggen dat je nieuwe provider contact op zal nemen met je huidige provider en je contract namens jou zal opzeggen.  

Ben je benieuwd wat je kan krijgen op je adres, doe dan de postcodecheck via Glasvezelloket.nl

Mag ik mijn contract opzeggen bij een prijsverhoging?

Providers mogen niet zomaar de prijzen of de algemene voorwaarden van een abonnement wijzigen. Je provider moet van te voren je op de hoogte stellen van de wijzigingen die ze willen uitvoeren en dat moet minimaal 4 weken van te voren gebeuren. Wanneer een prijs wijziging of een aanpassing in de algemene voorwaarden in jouw nadeel gebeurt, mag je juridisch gezien je abonnement opzeggen en overstappen naar een andere provider.

Er is wel één uitzondering en dat is wanneer een provider wijzigingen moet doorvoeren op last van de overheid of in de wet. Inflatie correctie is hier een voorbeeld van, in zo een geval kun je niet kosteloos overstappen, wanneer je nog in je contract termijn zit (doorgaans 12 maanden). 

Ben je benieuwd wat je kan krijgen op je adres, doe dan de postcodecheck via Glasvezelloket.nl

Waarom moet ik een postcode en huisnummer invullen bij een postcodecheck?

Je bent niet verplicht om je postcode en huisnummer in te vullen bij een postcodecheck. Maar om te zien welke providers er internet diensten leveren op je adres is dit wel handig. Tevens kan je de maximaal haalbare snelheid in combinatie met welke type interverbinding (DSL, glasvezel, kabel) dat te verkrijgen is op je adres zien.

Ben je benieuwd wat je kan krijgen op je adres, doe dan de postcodecheck via Glasvezelloket.nl

Hoe lang duurt het om mijn internet abonnement werkend thuis te krijgen?

Bij het afsluiten van een internet abonnement kan je een oplever datum kiezen, hou er rekening mee dat dit doorgaans tussen de 10 en 20 werkdagen zal zijn. Bij sommige providers kan je ook kiezen voor een versnelde levering binnen 10 werkdagen. Hou er rekening mee dat je dat je dan afziet van de twee weken bedenktijd waar je recht op hebt.

Ben je benieuwd wat je kan krijgen op je adres, doe dan de postcodecheck via Glasvezelloket.nl

Kan je NLZIET op meerdere apparaten tegelijk gebruiken?

Op twee apparaten tegelijk kan NLZIET bekeken worden en met vijf verschillende apparaten kan er ingelogd worden per dag. Verschillende browsers worden ook als een apparaat geteld.

Indien er met teveel apparaten tegelijkertijd gebruik van wordt gemaakt, zal een foutmelding vertoond worden. Log uit op alle apparaten om daarna nog een keer te proberen.

Is NLZIET ook in het buitenland te bekijken?

Ja, ook tijdens je vakantie of verblijf in een land binnen de Europese Unie kan je genieten van het aanbod van NLZIET.

Landen waar je NLZIET kunt kijken:

  • België
  • Bulgarije
  • Cyprus
  • Denemarken
  • Duitsland
  • Estland
  • Finland
  • Frankrijk
  • Griekenland
  • Hongarije
  • Ierland
  • IJsland
  • Italië
  • Kroatië
  • Letland
  • Liechtenstein
  • Litouwen
  • Luxemburg
  • Malta
  • NEDERLAND 
  • Noorwegen
  • Oostenrijk
  • Polen
  • Portugal
  • Roemenië
  • Slovenië
  • Slowakije
  • Spanje
  • Tsjechië
  • Zweden

Door de Brexit zijn de (meeste) programma’s niet langer beschikbaar in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.  

De Nederlandse Antillen zijn geen onderdeel van de EU en zodoende zijn de diensten daar niet beschikbaar.

Wat zijn de kosten van een NLZIET abonnement en hoe vind de betaling plaats?

NLZIET schrijft €0,01 af bij een verificatietransactie waarbij je de eerste maand gratis kunt genieten. Daarna betaal je maandelijks aan het begin van de maand €7,95 via een automatische incasso.

De betaling kan gedaan worden via iDEAL, PayPal of creditcard. 

Kan ik bellen via een glasvezel aansluiting?

Je kunt via een wifi verbinding via je laptop via een internetverbinding bellen. Skype, Zoom, Whatsapp zijn veel gebruikte manieren om te bellen.

Ik ga wonen in een nieuwe woning, kan ik dan glasvezel krijgen?

Als je van je nieuwe woning je postcode en huisnummer weet, kan je via de postcodecheck van Glasvezelloket.nl zien of er een glasvezel aansluiting gelegd zal worden op je nieuwe adres.

Hoe weet ik of ik glasvezel kan krijgen op mijn adres?

Door je postcode en huisnummer in te voeren in de postcodecheck van Glasvezelloket.nl kan je zien of er op dit moment ook glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Welke partijen leggen glasvezel aan?

Er wordt in Nederland glasvezel aangelegd door verschillende partijen. KPN netwerk NL heeft momenteel 80% van het glasvezel netwerk in handen. Verschillende internet providers bieden via het KPN netwerk glasvezel aan, zoals: Youfone, Online.nl, XS4ALL en Budget-Alles-in-1.

Delta Fiber Netwerk heeft ongeveer 650.000 huishoudens aangesloten op het glasvezelnet, dat wordt maandelijks verder uitgebreid. Online.nl, Caiway en Delta leveren glasvezel via het Delta Fiber Netwerk. Doe de postcodecheck via Glasvezelloket.nl om te bekijken of op dit moment er ook glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Is glasvezel overal beschikbaar?

Op dit moment ligt er een glasvezel aansluiting tot alle wijkcentrales. Alleen zijn niet op alle DSL aansluitingen ook een glasvezel aansluiting gelegd naar alle huishoudens. Momenteel wordt er door verschillende providers glasvezel uitgerold door heel Nederland. De verwachting is dat eind 2026 ongeveer 80% van alle huishoudens in Nederland toegang zullen hebben tot glasvezel via KPN. Doe de postcodecheck via Glasvezelloket.nl om te bekijken of op dit moment er ook glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Hoe snel is glasvezel?

Door de glasvezeldraad flitst een laserlicht continu heen en weer waardoor het continu aan en uit knippert. Hoe sneller de knippering gaat, des te sneller is je internetverbinding. Momenteel kan je downloaden met 1 gigabit per seconde (1.000 Mb/s), dit staat ongeveer gelijk aan het downloaden van een HD film in één seconde. 

Heeft glasvezel dezelfde up- en download snelheid?

Ja, bij glasvezel zijn de up- en download snelheid hetzelfde. Een internet DSL of internet kabel aansluiting is vaak assymmetrisch, de download snelheid is hoger dan de upload snelheid. 

Wat is een glasvezel POP?

POP is een afkorting voor Point of Presence en alle vertakkingen van een glasvezelnetwerk wordt geregeld in een POP. Glasvezel POP’s zijn geregeld op stad- en wijkniveau. De POP’s op wijkniveau zijn aangesloten op een POP op stadniveau, zo is er een heel glasvezel netwerk, dat aan elkaar aangesloten is. 

Kan ik met een DSL verbinding ook internetten op mijn laptop?

Jazeker, een DSL verbinding maar ook kabel en glasvezel verbindingen zijn geschikt om te internetten op je laptop. Je kunt via een etherkabel je laptop aansluiten om te kunnen internetten maar je kunt ook ‘draadloos’ via het wifi netwerk een connectie maken met je apparaat.   

Kan je overal internet via het DSL netwerk krijgen?

Wat voor type internet je kunt krijgen, hangt af van het postcode gebied waar je woont. De snelheid dat beschikbaar is op je adres hangt van je adres, oftewel de postcode en huisnummer zijn bepalend hierin. Bij DSL internet is de afstand tussen je woning en de wijkcentrale een bepalende factor in de snelheid dat je kunt ontvangen. Hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe lager de snelheid is die je kunt ontvangen. In de meeste huizen is een DSL aansluiting aangelegd, bij nieuwbouw woningen wordt er doorgaans alleen een glasvezel aansluiting aangelegd en soms kabel. Doe de postcodecheck via Glasvezelloket.nl om te kijken welke provider welke snelheden kunt ontvangen.